Razom Добре там – де ми є! Разом краще і цікавіше.
Разом.Si збирає всіх українців в Словенії. Гуртуємось і допомагаємо один одному. Діють курси словенської мови. На сайті працює форум, де можна задати свої запитання і знайти однодумців. Регулярно проводимо зустрічі, покази фільмів, екскурсії.

Українці Словенії в гостях у загребської діаспори / Ukrajinci Slovenije na obisku pri hrvatskih Ukrajincih


besedilo v ukrajinščini in slovenščini

 

Сьогодні, 23 січня, українсько-словенське товариство Любляна-Київ відвідало своїх колег у Хорватії. Ми приїхали, щоб запропонувати дружбу та співпрацю, цікавилися їхньою працею та досвідом, ділилися нашими планами та проектами. Нас зустріли неперевершеним борщем, гарним словом, зустрічали привітно та гостинно. Хорватська діаспора є різних хвиль, вона досить розгалуджена та активна, має сильний осередок ще з часів перших переселенців в кінці 19 на поч.20 ст. Вони зберегли мову, традиції, не втратили ідентитет, пишаються своім українством і багато роблять і на суспільно-культурному терені і в практичному сенсі багато допомагають Україні і українцям. Нова діаспора також активна і прагне з ними співпрацювати. Ми дуже задоволені подорожею, яку символічно закінчили біля пам ятника Тарасу Шевченку, який об єднує ще зараз, усіх українців світу, різних ґенерацій, віросповідань та мов. У українців Загреба великі плани, крім того, що пам ятник поета вже знаходиться на вул. Українській, вони намагаються досягти, щоб парк теж іменували на честь Тараса Шевченка. Побажаємо їм успіхів в цьому та інших іхніх починаннях. Запрошуємо хорватську діаспору всіх ґенерацій та хвиль завітати до нас на Шевченківські дні до Штанієлю 12 березня, щоб закріпити наші сподівання на конкретну дружбу та співрацю. Дякуємо Загребу за чудовий прийом та гостинність!

Dne 23. januarja smo predstavniki ukrajinsko-slovenskega Društva Ljubljana – Kyiv, na pobudo našega vodstva, obiskali prijatelje na Hrvaškem. Naš glavni cilje bil, da se srečamo in pogovorimo z našimi sorojaki.
Želeli smo jih videti in izmenjati izkušnje ter še bolj poglobiti naše prijateljstvo in jim ponuditi sodelovanje na vseh področjih, ki nas skupaj zanimajo ter povezujejo. Škoda, da je bil dan prekratek in da imamo še druge obveznosti. Zato smo se odločili, da se oglasimo samo pri nekaterih prijateljih. To so predstavniki nove diaspore, Marija, Lena, Olena in druge, ki jih lahko vidite na fotografijah, nato smo se še srečali z vodstvom UKPD “KOBZAR” – ZAGREB, na čelu z g. Slavkom Burda in z g. Viktorjem Filima. Na veliko presenečenje smo se še srečali z vodstvom ukrajinskega društva UKC KOBZAR iz Novega Sada oz. s členom »Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine v Srbiji«, g. Miroslavom Kalenjukom.
Vsi omenjeni so za nas imenitni ljudje, kar je razvidno iz njihovega dela in osebnosti. V Zagrebu imamo še veliko znancev in prijateljev, ampak nam je preprosto zmanjkalo časa, da vse obiščemo in da se z vsemi srečamo. Vodstvo Kd Ljubljana -Kyjiv želi pozdraviti vse, ki nas poznajo. Sporočamo vam, da vas spoštujemo in da sledimo vsem vašim objavam in dobrim dejanjem. Vsem skupaj želimo predstaviti naše delo in izmenjati izkušnje, deliti naše načrte in delati skupne projekte.
S strani prijaznih deklet, sorojakinj iz Ukrajine, smo bili pričakani z neverjetno dobrim in okusnim borščem in z drugimi dobrotami. Deležni smo bili dobre besede in domačega vzdušja. Pričakal so nas vljudno in gostoljubno. Za boršč in vse drugo smo bili nad vse hvaležni. To je bil znak dobre volje in gostoljubja katerega ne bomo pozabili.
Glavni cilj pa je bil, da izmenjamo naša mnenja in izkušnje. Ukrajinska diaspora na Hrvaškem je zelo pisana in je sestavljena iz ljudi z “različnih valov” (mislimo na čas priseljevanja). To pomeni, da so Ukrajinci prihajali v Ukrajino v različnih časih in obdobjih. O tem je zelo dobro spregovoril g. Slavko Burda, katerega štejemo za pripadnika prvih priseljencev. Povedal je vse podrobnosti in poudaril, da imajo Ukrajinci ti. staroselci na Hrvaškem status narodnostne manjšine.*
Tako, da je zahvaljujoč temu ukrajinska diaspora na Hrvaškem zelo razvejana in zelo aktivna. Dejstvo je, da so močan poudarek in pečat vsemu temu dali prvi priseljenci, ki so prišli na Hrvaško v poznem XIX. st. in na začetku XX. stoletja. Najbolj pomembno je, da so obdržali jezik, tradicije, kulturo in da niso izgubili ukrajinske identitete. S svojo ponosno držo, ukrajinska skupnost na Hrvaškem, je veliko storila in družbeno-kulturnem področju. Tako je tudi v praktičnem smislu zelo veliko pomagala Ukrajini in Ukrajincem. Enako je oz. podobno v Republiki Srbiji.
Vsi prisotni, ki smo se pogovarjali in smo se družili, trdno zagovarjamo stališče lojalnosti do naših držav gostiteljic ne glede na državno ureditev.
Nova diaspora na Hrvaškem je zelo aktivna in si prizadeva za sodelovanje z vsemi. Mi, Ukrajinci iz Slovenije, smo apelirali tako na ene kot na druge, (mlajše in starejše) da se moramo združiti in delovati v skupno korist vseh držav iz katerih izhajamo, ne glede na razlike v letih in “valov” našega priseljevanja. Prispevek vsakega izmed nas je zelo dragocen. Zlasti v tem težkem in odločilnem obdobju, ko se Ukrajina, na vse kriplje še enkrat bori za neodvisnost in za druženje z vsemi evropskimi narodi.
Naše poslanstvo je, da spodbujamo vse, kar je pozitivnega in usmerjenega v napredek, v prihodnost …
Zelo smo veseli, da smo se odločili za takšno potovanje, ki se je simbolično končalo pri spomeniku Tarasa Ševčenka. Fotografirali smo se in se poslovili od naših gostiteljev pri spomeniku, ki nas vedno in povsod povezuje, ne glede na mesto ali kraj, kjerkoli na tem širnem svetu. Ne glede na starost in različne generacije, religije in jezike, mi smo bili in bomo ostali – Ukrajinci.
Rekli bomo še »Servus dragi Zagreb moj« in hvala za spomin, spomenik pesniku, ki stoji na Ukrajinski ulici. Hvala vam, da ste sprejeli našega velikega pesnika in hvala vam, da imate Ukrajinsko ulico in da boste v okolici spomenika naredili spominski park.
Tisti, ki rečejo, da niste pridni in pošteni, naj globoko o tem premislijo …
Želimo vam še veliko uspeha pri vašem plemenitem delu in drugih vaših prizadevanjih. Vabimo hrvaško diasporo vseh generacij, da pridete k nam na obisk. K našemu Ševčenku v Štanjelu. To bo, dne 12. marca, leta 2015. Želimo si še bolj utrditi naše prijateljstvo in še več z vami skupaj sodelovati in delati. Hvala Zagrebu in vsem našim prijateljem za čudovito dobrodošlico in gostoljubje! Pozdrav tudi predstavnikom Srbije, prijateljem predsednikom UKC KOBZAR iz Novega Sada, zdajšnjim členom in nekdanjim predsednikom »Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine v Srbiji, g. Miroslavom Kalenjukom.

Інна Демченко/Andrija Hevka

IMG_3927 IMG_3926 IMG_3924 IMG_3923 IMG_3920 IMG_3919 IMG_3918 IMG_3917 IMG_3914 IMG_3912

comments powered by Disqus